Χωρίς αυτό δεν ζούμε και όμως σπανίως το σκεφτόμαστε και οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε ούτε τα βασικά γύρω από αυτό.

Ο λόγος γίνεται για το αίμα, το οποίο ρέει σε αρτηρίες και φλέβες και από εκεί σε κάθε "γωνιά" του σώματός μας.

Πολύ συχνά δεν μας περνάει καν από το μυαλό.  Χωρίς αυτό δεν ζούμε και όμως σπανίως το σκεφτόμαστε και οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε ούτε τα βασικά γύρω από αυτό.

Το αίμα αυτό το πολύτιμο κολλώδες κόκκινο υγρό που κυλά σε όλο μας το σώμα είναι ένα δραστήριο σύστημα μεταφοράς που διεξάγει πολλή δουλειά. Κάθε σταγόνα αίματος ταξιδεύει στο σώμα περίπου χίλιες φορές την ημέρα, μεταφέροντας οξυγόνο, ενέργεια και θρεπτικά συστατικά όπου χρειάζεται. Στην ίδια διαδρομή το αίμα συλλέγει περιττά προϊόντα για να τα αποβάλει.


Τι υπάρχει μέσα στο αίμα;

Αν αφήσουμε ένα δείγμα αίματος να κατακαθίσει, θα δούμε ότι αποτελείται από ένα κιτρινωπό υγρό, που λέγεται πλάσμα. Το πλάσμα είναι κυρίως νερό και δίνει στο αίμα ρευστότητα, το κάνει δηλαδή υγρό. Είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των ουσιών και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Το πλάσμα περιέχει τα ερυθρά (κόκκινα) αιμοσφαίρια, ομάδες από κύτταρα, που μοιάζουν με μικροσκοπικούς ιπτάμενους δίσκους. Αυτά είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου. Σκορπισμένα ανάμεσα τους υπάρχουν διάφορα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία καταπολεμούν τα μικρόβια. 


Πώς χρησιμοποιείται το αίμα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αίμα σας θα διαχωριστεί στα συστατικά του έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας ασθενειών. Αυτά τα συστατικά είναι τα εξής:

• ερυθρά αιμοσφαίρια - που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων αναιμίας και την αντικατάσταση αίματος που χάνεται ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος

• αιμοπετάλια - χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων με το μυελό των οστών, όπως η λευχαιμία και άτομα με διαταραχές της πήξης του αίματος

• πλάσμα - που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταστάσεων όπου η μη φυσιολογική πήξη προκαλεί αιμορραγία και όπου μεγάλες ποσότητες αίματος έχουν χαθεί.


Υπάρχει υποκατάστατο του αίματος;

Δεν υπάρχει γνωστό υποκατάστατο του αίματος και δεν μπορεί να παραχθεί λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητας του. Παρά το γεγονός ότι ο όγκος αίματος που μπορεί να χαθεί σε ένα ατύχημα, μπορεί προσωρινά να υποκατασταθεί από άλλες συνθετικές ουσίες, αυτές δεν περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά ικανά να διατηρήσουν στη ζωή τον άρρωστο. Το αίμα του αιμοδότη μπορεί (και συχνά το κάνει) να κάνει τη διαφορά μεταξύ θανάτου και ζωής.